Etapper

Förslag på etapper för vandring på Östgötaleden med Vårdnäs som utgångspunkt

Östgötaleden är Östergötlands landskapsled och sträcker sig kors och tvärs i Östergötland i mer än 150 mil. I närheten av Vårdnäs Stiftsgård finns en del av Östgötaleden som i folkmun kallas "Rängen Runt" - alltså vandring runt sjön Stora Rängen. En sträcka på ca 42 kilometer. Ibland precis vid strandkanten och ibland längre ifrån. Leden är skyltad med Östgötaledens orangea markeringar. 

Etapper på vandringsleden Östgötaleden runt Rängen


Beroende på ambitionsnivå går rundslingan att göra på en, två eller tre dagar. Eller så går du en etapp och inte hela vägen runt - det är också en fantastisk natur- och kulturupplevelse! Och Vårdnäs Stiftsgård erbjuder bra och bekvämt boende för dig som vill vara ute i naturen på dagen och sova i en skön säng på natten.


Vandring runt Rängen kan delas in i 5 olika etapper:

Vårdnäs - Stafsäter 10 km

Stafsäter - Hovetorp 7 km

Hovetorp - Bjärka-Säby 6 km

Bjärka-Säby - Sätravallen/Bestorp 10-12 km

Sätravallen/Bestorp - Vårdnäs 9-12 km


Klicka här eller på kartan nedan för att komma till en karta som visar etapperna runt Rängen på Östgötaleden


Förslag på dagsetapper för vandring:

När du bor på Vårdnäs och vill vandra en eller flera dag, kan du välja att vandra någon/några av följande etapper på Östgötaleden och runt sjön Stora Rängen:

Rängen Runt på 1 dag:

Sjön Stora Rängen går att runda på en dag för den som vill, och är då en distans på 42 kilometer.

Rängen Runt på 2 dagar:

Ett annat alternativ är att dela upp sträckan runt sjön Stora Rängen på två dagar. Då blir vandringen den ena dagen 19 kilomter och den andra dagen 23 kilometer.

Kortare sträckor av Östgötaleden vid sjön Stora Rängen:

Det är inget som säger att man måste vandra runt hela sjön Stora Rängen. Det finns utmärkta kortare sträckor att vandra. Sträckor på allt mellan 6-12 kilomter. Läs mer om de olika etapperna nedan. De flesta av dem går även att ta sig till med kollektivtrafik.