Etapp Bjärka-Säby till Vårdnäs 19 km (via Sätravallen)

Etapp

Bjärka-Säby till Vårdnäs 19 km (via Sätravallen)

Längd: 19 km

 

Highlights på etappen:

  • Området kring Nya Slottet i Bjärka-Säby
  • Säby Västerskog - urskog
  • Naturen vid Kristineberg
  • Naturen vid Tarmsjön

 

Karta över etappen

Denna etapp består av två kortare etapper, så till denna vandring finns det två kartor som visar hela vandringen.


Hur lång tid tar det att vandra etappen?

Då sträckan är ca 19 km lång bör du räkna med att vandringen tar minst 6 timmar.

 

För vem?

Vandringen går delvis på smalare eller bredare stigar, skogsvägar, grusvägar och på några partier på asfalterad väg. Sträckan är relativt flack och lättvandrad. Strax söder om Sätravallen är ett brantare parti med uppförsbacke.

 

Hur går vandringen till?

Några hundra meter längre fram ligger slottet “Nya slottet Bjärka-Säby”. Ett pampigt gult slott. Här finns badplats och ett sommaröppet café.


Vandringen fortsätter förbi hästhagar och leder vidare till ett naturreservat som heter “Säby Västerskog” som är en urskog. Här går det att gå reservatsslingan på 600 meter för att ännu mer uppleva urskogen. Strax efter urskogen finns ett vindskydd.

En del av vandringen går på asfalterad väg till Sätravallen vid Sätrasjön. Här finns också ett vindskydd med grillplats vid vattnet. Efter det går vandringen uppför - på platsen fanns tidigare en kommunal skidbacke med lift. Så här ökar pulsen. Leden passerar sommarstugeområdet Kristineberg och sjön Storsjön där det finns en badplats.


Fortsätt åt nordväst genom skogen på skogsvägar och stigar. Passera sjön Tarmsjön - men som av lokalbefolkningen kallas för “Trollsjön”. Platsen påminner om en sjö i norrland på grund av barrskogen runt omkring. En sträcka här på ca 600 meter sker på en smal bilväg med en del biltrafik där hastigheten är 70 km/h. Snart är du framme vid Vårdnäs efter en skön vandring.

 

Vattentillgång:

Det finns begränsad möjlighet att fylla på dricksvatten längs etappen, så se till att ha välfyllda vattenflaskor från start. Det går att fylla på vatten i Hamra, Hovetorp samt Bjärka-Säby. Ett antal sjöar passeras längst vägen, så där finns möjlighet att fylla på vatten för dig som har vattenfilter med dig eller har möjlighet att koka vattnet.


Hur hittar jag på vandringen?

Sträckan mellan Hamra sluss och Vårdnäs är del av den regionala landskapsleden Östgötaleden. Leden är markerad med orangea markeringar. På de flesta ställen är leden lätt att följa.


Denna del av Östgötaleden finns markerad på en digital karta, så leden är lätt att följa på din egen smartphone med din egen position synlig.


Länkar till mer information om vandringen:

Digital karta på ostgotaleden.se.

 

Ta sig till startplatsen:

Läs mer här hur du tar dig med buss till startplatsen.

Läs mer här hur du tar dig till startplatsen med bil och vart du parkerar.

 

Annat att tänka på:

Vissa delar av leden går genom beteshagar. Under perioden april till september kan det finnas betande kor eller får i hagarna. Ha inte lösa hundar i hagar med betande djur. Undvik helst helt och hållet att ta med dig hunden in i hage med kor i.