Etapp Sätravallen/Bestorp till Vårdnäs 9 km

Etapp

Sätravallen/Bestorp till Vårdnäs 9-12 km

Längd: 9-12 km (9 km med start/slut i Sätravallen. 12 km med start/slut i Bestorp)

 

Highlights på etappen:


  • Fint vindskydd vid Sätravallen
  • Mysig vandring i sommarstugeområdet Kristineberg
  • Fint vid Tarmsjön/Trollsjön

 

Karta över etappen

Denna vandring är en etapp, så till vandringen finns det en karta som visar rutten.


Hur lång tid tar det att vandra etappen?

Börjar du vandringen i Bestorp (efter att ha stigit av bussen har du 3 km vandring till startplatsen i Sätravallen. Därifrån är det sedan ca 9km att vandra. Räkna med att vandringen tar minst 2,5-3 timmar.

 

För vem?

Vandringen går delvis på grusväg, stigar och på några partier på asfalterad väg. Sträckan är relativt flack och lättvandrad förutom vid Sätravallen där det är uppför i en föredetta skidbacke.

 

Hur går vandringen till?

Om du kommer med buss och stiger av i Bestorp går du genom samhället och passerar skolan Sätra skola. Följ bilvägen som skyltar mot Sätravallen. Nu är du framme där vandringen börjar.

 

Vid Sätravallen börjar leden med att gå uppför - på platsen fanns tidigare en kommunal skidbacke med lift. Så här ökar pulsen. Leden passerar sommarstugeområdet Kristineberg och sjön Storsjön där det finns en badplats.


Fortsätt åt nordväst genom skogen på skogsvägar och stigar. Passera sjön Tarmsjön - men som av lokalbefolkningen kallas för “Trollsjön”. Platsen påminner om en sjö i norrland på grund av barrskogen runt omkring. En sträcka här på ca 600 meter sker på en smal bilväg med en del biltrafik där hastigheten är 70 km/h. Snart är du framme vid Vårdnäs efter en skön vandring. 

 

Vattentillgång:

Det finns begränsad möjlighet att fylla på vatten längs etappen, så se till att ha välfyllda vattenflaskor från start.


Hur hittar jag på vandringen?

Sträckan mellan Bestorp och Sätravallen är ej skyltat. Så använd din smartphone där för att hitta. Strax innan Sätravallen kommer du på leden. Sträckan mellan Sätravallen och Vårdnäs är del av den regionala landskapsleden Östgötaleden. Leden är markerad med orangea markeringar. På de flesta ställen är leden lätt att följa.


Denna del av Östgötaleden finns markerad på en digital karta, så leden är lätt att följa på din egen smartphone med din egen position synlig.


Länkar till mer information om vandringen:

Digital karta på ostgotaleden.se

Beskrivning av delsträckan ”Rängen Runt” (del av Östgötaleden) där vandringen går

 

Ta sig till startplatsen:

Läs mer här hur du tar dig med buss till startplatsen.


Läs mer här hur du tar dig till startplatsen med bil och vart du parkerar.