Vandringspaket

VANDRINGSPAKET

Vandra i fantastisk, sjönära natur!

Naturen runt Vårdnäs bjuder på såväl flera naturreservat med orörd urskog, Gustav Vasas eklandskap, spännande, långa spångar i de "östgötska tropikerna", Kinda kanal och flera sjöar för både bad och dricksvatten. Med våra vandringspaket kan du njuta fullt ut och uppleva både stillhet och äventyr!


I våra paket ingår både övernattning i hotellrum, frukost, lunchpaket, möjlighet till sjöbastubad och en god middag i vår restaurang.


PRIS: från 1125:-/person


Du kan också kombinera paketet med till exempel att hyra en kajak eller kanot - och kanske lägga till en övernattning i vårt specialinredda vindskydd, där vi erbjuder "Camping Deluxe"!
Vandring

 

Området omkring Vårdnäs är perfekt för dig som vill utforska vandring i Östergötland. Du kan ströva fritt på småstigar i vackra naturreservat, eller planera din vandring längs terrängvänliga vandringsleder.

 

Runt omkring sjön Stora Rängen går en del av den välkända Östgötaleden. Vandringen runt hela sjön är 45 kilometer, med gott om rastplatser och sevärdheter. Du behöver inte ta dig hela vägen runt för att uppleva sträckan, med utgångspunkt från Vårdsnäs Stiftsgård finns gott om möjligheter att planera både kortare och längre dagsturer längs etapper på Östgötaleden. Vandra till exempel kyrkleden till någon av badplatserna vid Storsjön eller Sätrasjön, eller vandra upp genom Sörängens naturreservat mot vackra Stavsäter.


Vandringstips

 

Om det är första gången du ger dig ut och vandrar kan det kännas som en utmaning. När du väl är igång kommer du att upptäcka att det inte alls är så svårt som du föreställde dig, men det finns saker du kan tänka på för att underlätta din upplevelse. Här kommer några enkla tips för dig som är nybörjare i vandring:

 

Hur långt kan du räkna med att hinna på en dag? Hur ska du planera din tur så att du inte blir utmattad?

Generellt brukar ett tempo på 3-4 kilometer i timmen räknas som ett bra vandringstempo, det är lite lägre än ett vanligt promenadtempo eftersom det räknar in att gå med packning, och det går att hålla över en hel dag. Sikta hellre på ett lägre tempo än ett för högt. Tänk på att du också vill ha tid att pausa, se dig omkring och upptäcka omgivningen.

En kortare ringled kan vara ett bra första mål, med gott om möjligheter till rast.


Vad ska du packa? Hur ska du klä dig?


Ett par riktigt bra vandringskängor är såklart ett måste för dig som tänker börja vandra. Ta god tid på dig att prova ut, be gärna om hjälp att hitta ett par som passar just dina behov och den terräng du ska vandra i. Ett bra tips är att provgå skorna en kortare vandring innan du ger dig ut på ett längre äventyr.

Kläderna du har behöver vara anpassade för att tåla naturen. Det finns gott om material som både står emot vind och väta, och ändå släpper igenom luft så att du inte blir svettig. Se till att passa ut kläder du kan röra dig lätt i, även om du inte vandrar i högt tempo blir du snabbt varm.

Ett bra tips är att se till att ha med ett par ombytesstrumpor, så att blöta och obekväma fötter inte förstör ditt humör. Och ha alltid med ett paket skavsårsplåster – du vill inte behöva vända om för ett skoskav!

 

Vilken utrustning behöver du?


Om det inte ligger i ditt intresse behöver du inte förbereda med en massa utrustning för att utforska naturen. Det enda du verkligen behöver är en bra och lättpackad matsäck, gärna  proteinrik för att hålla uppe energinivån, en vattenflaska som du lätt kan fylla på och naturligtvis karta och kompass. Om du inte är van kartläsare behöver du träna lite grann innan du ger dig ut, så att du känner dig helt trygg med att du inte hamnar vilse.

Att vandra med barn

 

Det kanske inte känns som att vandring skulle vara en aktivitet som passar barn, men med rätt tänk och lite planering kan det vara ett utmärkt sätt att skapa upplevelser för hela familjen. Längs Östgötaleden finns gott om etapper som passar för familjeutflykter, som badplatser och spännande urskogsmiljöer.

När du vandrar med barn behöver du planera för ett annat tempo än om du vandrar själv. Det kan behövas fler rastplatser, och gott om tid att stanna upp och utforska omgivningen. Du kan göra vandringen till en upptäcktsfärd genom att ta med en fågelbok eller en lupp för att lära känna naturen på närmre håll.

    Det är såklart svårare för barn att hålla uppe orken, så du behöver se till att kunna ta dig tillbaka snabbt om det behövs. Runt om Vårdnäs finns gott om spännande platser också inom kortare avstånd från stiftsgården.

 

Allemansrätten

 

Att vandring just i Sverige är så populärt beror mycket på att vi har Allemansrätten, som säger att naturen ska vara öppen för alla att uppleva. När du vandrar behöver du därför tänka på att värna om naturen och ta ditt ansvar för att det ska vara en upplevelse för alla. Grundregeln ”inte störa, inte förstöra” är ett bra ledord att alltid tänka på. Det innebär bland annat att du måste plocka undan ditt skräp och att du inte får störa djur- och naturlivet omkring dig. På de flesta platser får du göra upp eld om du gör det säkert och begränsat, men tänk på att det kan finnas särskilda regler om eldning i reservat och nationalparken.