Etapp Hovetorps slussar till Vårdnäs 17 km (västra sidan)

Etapp

Hovetorp slussar till Vårdnäs 17 km

(via Stafsäter)

Längd: ca 17 km

 

Highlights på etappen:

  • Slussarna vid Hamra och Hovetorp - nästan lika mäktigt som Bergs slussar på Göta kanal
  • Njuta av glass på Stafsäter gårdsglass (när öppet)
  • Vandring i vackra ekhagar i Stafsäters omgivningar
  • Vackert vid Kvilla bro

 

Karta över etappen

Denna etapp består av två kortare etapper, så till denna vandring finns det två kartor som visar hela vandringen.


Hur lång tid tar det att vandra etappen?

Då sträckan är ca 17 km lång bör du räkna med att vandringen tar minst 5-6 timmar

 

För vem?

Vandringen går delvis på grusväg, stigar och på några partier på asfalterad väg. Sträckan är relativt flack och lättvandrad.

 

Hur går vandringen till?

Vandringen börjar vid slussarna i Hovetorp. Passa på att gå i slussområdet innan du följer leden väster ut mot Labbenäs och Stafsäter. Första kilometrarna går på grusväg, därefter stigar i vackra landskap. Vid Stafsäter finns en badplats, vackra ekhagar (kor i hagar runt Stafsäter april-september) och naturreservat. Ta ett stopp på Stafsäter Gårdsglass för en svalkande glass. Här går även att fylla på dricksvatten. Vandringen fortsätter söder ut och passerar igenom naturreservatet där det finns en reservatsslinga som heter "Sörängsslingan" och går genom vackra ekhagar. Leden går därefter blandat på grusvägar och stigar och även på stig i kohage. En bit går leden genom naturreservatet Västerby lövskogar. I reservatet finns även ett vindskydd vid sjön Lilla Rängen. Till slut kommer ni fram till Vårdnäs Stiftsgård.

 

Vattentillgång:

Det finns begränsad möjlighet att fylla på dricksvatten längs etappen, så se till att ha välfyllda vattenflaskor från start (om du inte har egen vattenrening med i packningen).


Hur hittar jag på vandringen?

Sträckan mellan Hovetorps slussar och Vårdnäs är del av den regionala landskapsleden Östgötaleden. Leden är markerad med orangea markeringar. 

Denna del av Östgötaleden finns markerad på en digital karta, så leden är lätt att följa på din egen smartphone med din egen position synlig.


Länkar till mer information om vandringen:

Digital karta på ostgotaleden.se.

 

Ta sig till startplatsen:

Läs mer här hur du tar dig med buss till startplatsen.

Läs mer här hur du tar dig till startplatsen med bil och vart du parkerar.

 

Annat att tänka på:

Vissa delar av leden går genom beteshagar. Under perioden april till september kan det finnas betande kor eller får i hagarna. Ha inte lösa hundar i hagar med betande djur. Undvik helst helt och hållet att ta med dig hunden in i hage med kor i.