Etapp Bjärka-Säby till Vårdnäs 19 km

Etapp

Bjärka-Säby till Vårdnäs 19 km

Längd: 19 km


Highligts på etappen:

  • Omgivningarna kring Nya Slottet Bjärka-Säby
  • Urskogen Säby Västerskog ( En urskog med magisk natur med gamla träd blandade med omkullfallna träd. Här går det bra att även gå reservatsslingan på 600 meter för att verkligen få uppleva reservatet).
  • Vacker miljö vid Tarmsjön (lokalt kallad för “Trollsjön”)


Karta över etappen

Denna etapp består av två kortare etapper, så till denna vandring finns det två kartor som visar hela vandringen.


Hur lång tid tar det att vandra etappen?

Tidsåtgången beror helt på vilket tempo man har och hur många raster som görs på vägen. Men räkna med minst 5-6 timmar för vandringen på 19 km.


För vem?

Underlaget på vandringen är relativt flackt med bara några uppförslutningar eller nerförslutningar. Vandringen går delvis på stigar, grusvägar och vissa avsnitt även asfalterad väg. Man passerar även igenom ett urskogsreservat, men själva leden är röjd från träd och är relativt lätt att passera igenom.


Hur går vandringen till?

Du startar din vandring vid Nya Slottet Bjärka-Säby. Du tar dig dit antingen med egen bil eller med kollektivtrafik (buss). Vandringen går genom mycket skogslandskap, men vandringen passerar även fält, sjöar och små byar. Rasta där du finner det lämpligt. Kartan du får med dig ger förslag på rastplatser.


Du passerar några sjöar på din vandring. Beroende på årstid kanske det kan locka till ett bad? Om det är vinter kanske badet får vänta till Vårdnäs där det finns en bastu att värma sig i.


Till slut är du åter på Vårdnäs efter några timmars skön vandring. 


Vattentillgång:

Det finns begränsad möjlighet att fylla på dricksvatten längs etappen, så se till att ha välfyllda vattenflaskor från start.

En sjö passeras längst vägen (Stora Mörken), så där finns möjlighet att fylla på vatten för dig som har vattenfilter med dig eller har möjlighet att koka vattnet.


Hur hittar jag på vandringen?

Sträckan mellan Bjärka-Säby och Vårdnäs är del av den regionala landskapsleden Östgötaleden. Leden är markerad med orangea markeringar. 

Denna del av Östgötaleden finns markerad på en digital karta, så leden är lätt att följa på din egen smartphone med din egen position synlig.

 

Länkar till mer information om vandringen:

Digital karta på ostgotaleden.se

Beskrivning av vandringsleden ”Rängen Runt” (del av Östgötaleden) där vandringen går.

 

Ta sig till startplatsen:

Läs mer här hur du tar dig med buss till startplatsen.

Läs mer här hur du tar dig till startplatsen med bil och vart du parkerar.

 

Att tänka på inför vandringen:

Observera att det inte finns någon möjlighet till vattenpåfyllnad längs vägen, utan du behöver bära med dig det vatten som kommer behövas.


Om du kommer använda din smartphone för att följa kartan på ostgotaleden.se på din vandring rekommenderar vi att du tar med en power bank för att eventuellt kunna ladda mobilen vid behov.